Jest to jedno z dodatkowych ćwiczeń, które można wykonywać obok face pull, wysokiego wiosłowania sztangą, wznosów z hantlami w opadzie tułowia czy odwrotnych rozpiętek na maszynie. To nie znaczy, że objętość na tył barków powinna być duża. U początkujących starczą 2-4 zasadnicze serie, u zaawansowanych 4-6 serii w jednostce treningowej. Co musisz [...]
Coraz więcej osób oraz kanałów telewizyjnych mówi o tym, że kluczem do szczupłej sylwetki jest odżywianie oparte na dobrej jakości żywności. Wybierając zdrowe produkty, nie musimy się już martwić o ich kaloryczność i ilość, w jakiej je pochłaniamy. Niestety zdrowe produkty również mają kalorie i inne makroskładniki. To źródła tłuszczy, [...]
Imbir w medycynie chińskiej sięga swoją historią 5 tysięcy lat wstecz. Ze źródeł naukowych wyczytać można, że wykorzystywany był zarówno w formie świeżej, jak i suszu, którego poddawano sproszkowaniu poprzez tarcie. Medycyna ajurwedyjska opisuje działanie imbiru jako znakomitego środka, który wspomaga układ trawienny, działając jako regulator, jak [...]
Już w środę 21 listopada odbędzie się premiera filmu Creed II (w Polsce w piątek). Jeśli jeszcze nie oglądaliście pierwszej części, to warto to zrobić, jeśli planujecie wybrać się do kina. Michael B. Jordan, który wciela się w postać głównego bohatera Adonisa Johnsona powiedział, że podczas kręcenia filmu, spełniło się jego największe marzenie - [...]
Kurkumina znana nam jest głównie, jako kuchenna przyprawa o intensywnym, żółtym kolorze. Okazuje się, że może ona być dość interesująca dla sportowców. Naukowcy Tufts University przeprowadzili badania na zwierzętach, które pokazały, że kurkumina hamuje wzrost tkanki tłuszczowej i stymuluje spalanie tkanki tłuszczowej. Kurkumina ma właściwości [...]
Mężczyźni, którzy trenują siłowo, mają niższy poziom tkanki tłuszczowej, niż ci, którzy stawiają na trening aerobowy - bieg, jazda na rowerze lub inne ćwiczenia aerobowe. Naukowcy z Uniwersytetu w Harvardzie prowadzili obserwacje pod tym kątem przez 12 lat. Trening siłowy a tkanka tłuszczowa Część z nas uważa, że to trening aerobowy jest najlepszą [...]
Brian Shaw wielokrotnie znalazł się na podium zawodów strongman. Cztery razy zdobył tytuł najsilniejszego człowieka na świecie i trzy razy zwyciężył w zawodach Arnold Classic Strongman. Bez wątpienia jest jednym z najsilniejszych mężczyzn na świecie. Patrik Baboumian z kolei, jest prawdopodobnie najsilniejszym mężczyzną na świecie wśród weganów. [...]
Mięśnie czworoboczne grzbietu należą do grupy mięśniowej, która podkreśla wygląd sportowej sylwetki. Stanowią swego rodzaju "łącznik" pomiędzy barkami a mięśniami grzbietu. Ich odpowiedni rozwój nadaje masywnego wyglądu górnej części grzbietu i podkreśla atuty sylwetki. Wiele osób ma problem z rozbudową kapturów, dlatego też postanowiliśmy opisać [...]
Larry Wheels to jeden z najsilniejszych sportowców na świecie. Na swoim koncie ma już kilka niesamowitych rekordów i znany jest z podejmowania ciekawych wyzwań. Tak jak i większość sportowych świrów, Larry również trenuje w domu podczas pandemii. Używa do tego... swojej kanapy. W czasie izolacji, kiedy siłownie są zamknięte i mamy ograniczone [...]
Aminokwasy występują zarówno w pokarmach roślinnych, jak i zwierzęcych. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Glutamina należy do grupy 20 aminokwasów budujących białka. Jest ona wytwarzana przez organizm człowieka, jednak nie zawsze nasze ciało jest w stanie wytworzyć odpowiednią ilość glutaminy, co uzależnione jest np. od [...]
Chrząstki odgrywają bardzo ważną rolę w organizmie. Są m.in. jednym z ogniw aparatu ruchu i uczestniczą w łączeniu poszczególnych elementów układu kostnego. Z tą funkcją z kolei łączy się szereg korzyści zdrowotnych przypisywanych szeroko pojętej aktywności fizycznej. W niektórych stanach fizjologicznych może dochodzić do degeneracji chrząstek, z [...]
Etiologia bólu gardła najczęściej ma swoje źródło w infekcjach. Nie jest to jednak jedyna przyczyna i diagnozowanie oraz leczenie może być niekiedy bardziej skomplikowane niż „przeczekanie”, czy zastosowanie antybiotyków. Inne przyczyny bólu Do innych przyczyn zalicza się bóle o zróżnicowanym podłożu. Są to m.in. nowotwory oraz związana z nimi [...]
Stan paznokci jest jednym z pośrednich wskaźników ogólnego stanu zdrowia i odżywienia organizmu. Spożywając dietę o dopasowanej do zapotrzebowania zawartości makro- i mikroskładników dużo łatwiej jest zadbać nie tylko o jakość paznokci, ale ogólnie tkanek w organizmie, w tym również skóry, włosów, czy nawet naczyń krwionośnych. W przypadku [...]
Kuchenna szafka zawiera więcej substancji wspomagających wysiłek fizyczny niż mogłoby się wydawać. Obok kawy czy soli i cukru, jednym z produktów o powszechnym zastosowaniu kulinarnym, jednak wykazującym potencjał ergogeniczny jest dwuwęglan sodu, czyli tzw. soda oczyszczona. Substancja ta cieszy się niemal 100-letnią tradycją zastosowania w [...]
Poziom witaminy D w organizmie można podnieść na wiele sposobów. Kiedy jednak dojdzie już do niedoboru tej niezbędnej substancji odżywczej, niektóre sposoby mogą się okazać niewystarczające. Warto wtedy wiedzieć, które źródła witaminy D są najskuteczniejsze w hamowaniu zaburzeń wynikających z niedoboru i wybrać opcję, która będzie sprzyjała [...]
Codzienna dieta powinna być zróżnicowana z wielu przyczyn. Jedną z nich jest to, że nie istnieją produkty, które mogłyby na co dzień dostarczać wszystkie witaminy z grupy B w ilościach istotnych dla codziennego zapotrzebowania, a jednocześnie byłyby powszechnie lubiane i nie generowałyby ryzyka wystąpienia nadmiaru innych związków w organizmie. [...]
Enzymy trawienne to grupa enzymów, która odpowiada za rozkład spożywanych substancji na prostsze, łatwiejsze do wykorzystania przez organizm cząsteczki. Od ich aktywności zależą niezliczone procesy rozwojowe i życiowe. Wpływają na każdy system regulacyjny, w tym nerwowy i odpornościowy. W wielu przypadkach mogą jednak nie funkcjonować tak, jak [...]
Każdy z pewnością słyszał tę nazwę, ale nie każdy wie, czym jest hummus... Hummus to niezwykle popularny dip i pasta do smarowania. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną zyskał popularność na całym świecie. Podsumowanie Hummus to pożywna pasta, która może być częścią posiłku, albo dodatek do zdrowej [...]
Cukrzyca typu 2 powoli staje się jednym z najważniejszych zagrożeń XXI wieku. Wkrótce ma dotykać prawie 800 mln ludzi! W 2021 r. cukrzyca atakowała 10,5% populacji (536,6 mln osób), w 2045 r. ma dotyczyć 12.2% populacji (783,2 mln). Częstość występowania cukrzycy była podobna u mężczyzn i kobiet i była najwyższa u osób w wieku 75 lat -79 lat. [...]
W czasach powszechnego dostępu do smartfonów, tabletów i innych urządzeń połączonych z Internetem, lub dających możliwość grania przez długie godziny, poziom skupienia uwagi u dzieci i młodzieży poddawany jest ciągłym próbom. Brak kontroli nad długością czasu kontaktu z tymi technologiami prowadzić może nie tylko do utraty koncentracji, ale [...]